Rybolov
sardinek na pláži
Historie lovu sardinek v Ománu sahá až do starověku.
Na pobřeží je vidět obrovská hejna racků, která se hemží nad
rybářskými čluny překypujícími úlovky. Přistávají na rybářských člunech nebo
nakládacích vozidlech, aby svačili sardinky nebo jiné ryby.
Je to krásný pohled, který dodává plážím další nádech exotiky.
Pobřeží je plné rybářů a racků, protože v sultanátu Omán začíná v říjnu sezóna lovu sardinek, která trvá až do dubna. Sardinky se objevují sezónně v obrovských hejnech, která migrují v pobřežních vodách Ománu, aby unikly predátorům. Jejich migrace přitahuje další živočichy, především delfíny, tuňáky, velryby, ale i želvy.
I dnešní Ománci si uchovávají tradiční způsob lovu.
Na lov vyráží skupina asi 30 mužů, která musí být dobře organizovaná a
spolupracující. Skupina je vedena kapitánem a 3-4 námořníky, kteří se umí
potápět v hlubinách a sledovat pohyb hejna. Lov prochází několika po sobě
jdoucími fázemi, počínaje vyhledáním místa, házením sítí a jejich přetažením na
pláž, až po naložení úlovku a odvozu.
Rybolov začíná v časných ranních hodinách tím, že se
rybáři vydají k moři a sledují pozorně pohyb racků, nebo hledají "tmavé"
skvrny v moři, což také ukazuje na výskyt velkého množství sardinek.
Po lokalizaci hejn sardinek spustí rybáři do moře ze dvou lodí obří sítě, které
jsou po stranách svázané tak, aby vytvořily tvar půlměsíce. Síť pomalu utahují
a stahují ke břehu.
Ze břehu jim pomáhají s vytažením sítí nejen desítky rybářů, ale především zkušení řidiči terénních aut s nákladním prostorem pro ryby. Ulovené ryby ze sítí se pytlují podobně jako u nás brambory a na zádech přenáší do nákladních aut, která je ihned odvážejí k dalšímu zpracování.
V sítích se zachytí i jiní živočichové. Rybáři je dokáží rychle roztřídit na ty, které spotřebují sami, které nechají ptákům a dalším živočichům, ale hlavně na ty, kteří potřebují rychle vrátit zpět do moře.
Sardinky jsou loveny pro lidskou spotřebu jako návnada, k sušení,
nasolení, uzení, Rybolov sardinek má velký význam i pro majitele hospodářských
zvířat, kteří jim přidávají rybí moučku ze sušených sardinek do krmiva jako
zdroj přírodních bílkovin.
Načernalý olej ze sardinek se používá k výrobě barev a laků na tradiční lodě.