Ománské restaurace
- kultura a zvyky 

Ománské jídlo není jedna konkrétní kuchyně.

Na její vývoj měly stále mají vliv kultury východní Afriky, Indie a zemí kolem Perského zálivu.

Neobejde bez spousty voňavého koření, nejčastěji se používá kurkuma, šafrán nebo kardamom, ale i skořice, anýz, muškátový oříšek, koriandr, hřebíček a ochucovadla jako cibule, česnek, zázvor, citronová tráva.
Jejich kombinace dodává ománským jídlům ten správný říz. 

Mirbat
Mirbat


Restaurace často nabízejí ryby a další mořské plody, což je vzhledem k délce pobřeží pochopitelné.

Hojně se využívá také kuřecí, jehněčí, kozí a velbloudí maso, které se buď vaří, dusí, peče nebo griluje.
Přílohou bývá nejčastěji talíř různě připravené rýže, nebo chlebové placky.

Běžné ománské restaurace (spíše bistra, jídelny) spoluvlastní indičtí, pakistánští a další přistěhovalci.

Nabízejí opravdu levná indická jídla, jako jsou různé masaly, kari, biryani. Porce jsou vždy velké a jídlo čerstvé, poctivě uvařené.

Menu v oblíbených rychlých občerstveních tzv. coffee shopech (o kavárnách níže) připomíná nabídku našich stánků s občerstvením – různé varianty burgerů, hot dogů, twisterů, sendvičů, pizzy…

Restaurace a Coffee shopy ve městě i na venkově připomínají svým vzhledem spíš jídelny.

Opravdu nečekejte vnitřní prostory s elegantním, stylovým nábytkem, nebo útulné venkovní posezení. Nábytek, často i plastový, většinou už něco zažil.

Jídlo je většinou připraveno v nerezových gastronádobách za pultem. Kuchaři ho rádi předvedou, někdy dají ochutnat. 

Taqah
Taqah

Každá restaurace má FAMILY ROOM. 

Jedná se o oddělenou část restaurace určenou pro ženy a rodiny. 

Místnost je někdy oddělena dveřmi, někdy jen závěsem, někdy vybavena jídelním nábytkem, někdy přizpůsobena tradičnímu stolování na zemi. 

Jídlo v Ománu se vyznačuje jedinečnou intimitou, která se projevuje sdílením jednoho talíře s jídlem. 
Tradičně se podává různě okořeněná rýže na velkém kovovém tácu, navrchu je položena trocha masa. 

Rodina nebo skupina přátel sedí na podlaze kolem společného talíře a pouze rukama nabírají zručně sousta rýže, odtrhávají vybrané kousky masa od kosti, ručně jimi krmí sebe i své děti.

Může se vám proto stát, že vás obsluha bude chtít usadit do FAMILY ROOM, nebo vám zajistí soukromí v mužské části paravánem, protože ženy by neměly sedět v blízkosti cizích mužů (pozor na příliš tělo odhalující oblečení).
Pokud odmítnete, nic se nestane. Budete obslouženi i tak.

Na stůl obvykle dostanete pruhovaný mikroténový ubrus, příbory se tu moc nevedou, jen plastové lžíce a vidličky (často i talíře). 

Ománci jedí vše (i rýži) rukama, tedy jen jednou, a to pravou .

Ke každému jídlu je samozřejmostí salát z čerstvé zeleniny. Obsluha bývá rychlá, milá, ne vždy mluvící anglicky a na spropitné nečekající. 

Tento typ levných restaurací využívají i Ománci, také velmi často jako "drive-in". Zastaví před restaurací, stáhnou okénko, případně zatroubí, objednají jídlo a často v autě i sní. 

Dobře funguje i rozvážka jídla Talabat.

Na odlehlejším venkově může návštěva ze "západu" stále vyvolat velké pozdvižení u hostů i obsluhy.

Kromě indických a pákistánských restaurací lze narazit na restaurace vedené příslušníky jiných národů žijících v Ománu. 

Ty už bývají mírně dražší. 

Časté jsou restaurace turecké, jemenské nebo libanonské.
Narazíte i na čínské/thajské restaurace, ve kterých ale nevaří občané těchto zemí, ale opět Pakistánci, Indové atd...

Baalbeck Lebanese Restaurant
Baalbeck Lebanese Restaurant

Ještě o něco dražší je jídlo v restauracích v nákupních centrech, turistických resortech (Hawana Salalah) a pro ty, kteří si nedokážou odepřít pochoutky západních fast foodů
(McDonald's, KFC, Subway, Pizza Hut…). 

Tato místa se už více podobají našim představám o restauraci.

Speciální zmínku si zaslouží kavárny, které přibývají v Salalah a přilehlých městech jako houby po dešti. 

Jejich interiér bývá moderní a elegantní.

V nabídce mívají espresso, cappuccino, latte, čaj, ledovou kávu, lahodné mléčné koktejly s mnoha různými příchutěmi, čerstvé přírodní džusy a k tomu skvělé zákusky od luxusních croissantů, přes donuty, muffiny, makronky až k cheesecakům a dalším dortům. 

Za občerstvení v takové kavárně však zaplatíte více než za běžný oběd.
Cena za kávu se běžně pohybuje na 1 OMR za espresso a 1,500 OMR za cappuccino. 
 

Kung-pao z tygřích krevet - Silk road restaurant
Kung-pao z tygřích krevet - Silk road restaurant


Úplně nejvíc zaplatíte za jídlo v restauracích, které patří k 5* hotelům. 

Jejich šéfkuchaři jsou opravdoví mistři svého oboru. 

Dokonce v hotelu Al Baleed Resort Salalah by Anantara si můžete několikrát do roka při mimořádných akcích vychutnat umění michelinských šéfkuchařů.