Ománské restaurace
- kultura a zvyky
Ománské jídlo není jedna konkrétní kuchyně.
Na její vývoj měly stále mají vliv kultury východní Afriky, Indie a zemí kolem Perského zálivu.
Neobejde bez spousty voňavého koření, nejčastěji se používá kurkuma, šafrán nebo kardamom, ale i skořice, anýz, muškátový oříšek, koriandr, hřebíček a ochucovadla jako cibule, česnek, zázvor, citronová tráva.
Jejich kombinace dodává ománským jídlům ten správný říz.
Restaurace často nabízejí ryby a další mořské plody, což je vzhledem k délce pobřeží pochopitelné.
Hojně se využívá také kuřecí, jehněčí, kozí a velbloudí maso, které se buď vaří, dusí, peče nebo griluje.
Přílohou bývá nejčastěji talíř různě připravené rýže, nebo chlebové placky.
Běžné ománské restaurace (spíše bistra, jídelny) spoluvlastní indičtí, pakistánští a další přistěhovalci.
Nabízejí opravdu levná
indická jídla, jako jsou různé masaly, kari, biryani. Porce jsou vždy velké a
jídlo čerstvé, poctivě uvařené.
Menu v oblíbených rychlých občerstveních tzv. coffee shopech (o kavárnách níže) připomíná nabídku našich stánků s občerstvením – různé varianty burgerů, hot dogů, twisterů, sendvičů, pizzy…
Restaurace a Coffee shopy ve městě i na venkově připomínají svým vzhledem spíš jídelny.
Opravdu nečekejte vnitřní prostory s elegantním, stylovým nábytkem, nebo útulné venkovní posezení. Nábytek, často i plastový, většinou už něco zažil.
Jídlo je většinou připraveno v nerezových gastronádobách za pultem. Kuchaři ho rádi předvedou, někdy dají ochutnat.
Každá restaurace má FAMILY
ROOM.
Jedná se o oddělenou část restaurace určenou pro ženy a rodiny.
Místnost je někdy oddělena dveřmi, někdy jen závěsem, někdy vybavena jídelním nábytkem, někdy přizpůsobena tradičnímu stolování na zemi.
Jídlo v Ománu se
vyznačuje jedinečnou intimitou, která se projevuje sdílením jednoho talíře s jídlem.
Tradičně se podává různě okořeněná rýže na velkém kovovém tácu, navrchu je
položena trocha masa.
Rodina nebo skupina přátel sedí na podlaze kolem společného talíře a pouze rukama nabírají zručně sousta rýže, odtrhávají vybrané kousky masa od kosti, ručně jimi krmí sebe i své děti.
Může se vám proto stát, že vás obsluha bude chtít usadit do FAMILY ROOM, nebo vám zajistí soukromí v mužské části paravánem, protože ženy by neměly sedět v blízkosti cizích mužů (pozor na příliš tělo odhalující oblečení).
Pokud odmítnete, nic se nestane. Budete obslouženi i tak.
Na stůl obvykle dostanete pruhovaný mikroténový ubrus, příbory se tu moc nevedou, jen plastové lžíce a vidličky (často i talíře).
Ománci jedí vše (i rýži) rukama, tedy jen jednou, a to pravou .
Ke každému jídlu je samozřejmostí salát z čerstvé zeleniny. Obsluha bývá rychlá, milá, ne vždy mluvící anglicky a na spropitné nečekající.
Tento typ levných restaurací využívají i Ománci, také velmi často jako "drive-in". Zastaví před restaurací, stáhnou okénko, případně zatroubí, objednají jídlo a často v autě i sní.
Dobře funguje i rozvážka jídla Talabat.
Na odlehlejším venkově může návštěva ze "západu" stále vyvolat velké pozdvižení u hostů i obsluhy.
Kromě indických a pákistánských restaurací lze narazit na restaurace vedené příslušníky jiných národů žijících v Ománu.
Ty už bývají mírně dražší.
Časté jsou restaurace turecké, jemenské nebo libanonské.
Narazíte
i na čínské/thajské restaurace, ve kterých ale nevaří občané těchto zemí,
ale opět Pakistánci, Indové atd...
Ještě o něco dražší je jídlo v restauracích v nákupních
centrech, turistických resortech (Hawana Salalah) a pro ty, kteří si nedokážou
odepřít pochoutky západních fast foodů
(McDonald's, KFC, Subway, Pizza Hut…).
Tato místa se už více podobají našim představám o restauraci.
Speciální zmínku si zaslouží kavárny, které přibývají v Salalah a přilehlých městech jako houby po dešti.
Jejich interiér bývá moderní a elegantní.
V nabídce mívají espresso, cappuccino, latte, čaj, ledovou kávu, lahodné mléčné koktejly s mnoha různými příchutěmi, čerstvé přírodní džusy a k tomu skvělé zákusky od luxusních croissantů, přes donuty, muffiny, makronky až k cheesecakům a dalším dortům.
Za občerstvení v takové kavárně však zaplatíte více než za běžný oběd.
Cena za kávu se běžně pohybuje na 1 OMR za espresso a
1,500 OMR za cappuccino.
Úplně nejvíc zaplatíte za jídlo v restauracích, které patří k 5* hotelům.
Jejich šéfkuchaři jsou opravdoví mistři svého oboru.
Dokonce v hotelu Al Baleed Resort Salalah by Anantara si můžete několikrát do roka při mimořádných akcích vychutnat umění michelinských šéfkuchařů.