Co ochutnat v Salalah a okolí?
Seznámit se s typickou gastronomií regionu Dhofár dá trochu práce, neboť místní jídlo odráží nejen rozmanitost krajiny Dhofáru, ale i nesčetné kultury přistěhovalců.
Místní kuchyně vždy obsahuje rýži, rýži a zase rýži, vynikající směsi koření a bylinek, kuřecí, hovězí, jehněčí, velbloudí i kozí maso, díky poloze na pobřeží Arabského moře i ryby a mořské plody.
Rýže
Nejběžněji narazíte na různé variace tradičního ománského pokrmu z basmati rýže zvané kabouli nebo machboos.
Jsou to rýžové pokrmy podobné biryani (někdy i tak nazývané), ochucené smaženou cibulkou a ománskou masalou z hřebíčku, kardamomu, skořice, koriandru a dalšího celého nebo mletého koření.
Aromatická rýže je nejčastěji podávaná buď s vařeným a smaženým kuřecím masem, nebo rybami a zdobené různými přísadami, jako jsou rozinky, datle, nebo mandle.
Shuwa
Shuwa je považována za národní jídlo Ománu. Obvykle se podává pouze při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby nebo svátky Eid a není tedy běžně v nabídce restaurací.
Shuwa je pečené maso připravené ve speciální peci - jámě v
zemi. Jehněčí, kozí, či velbloudí maso zraje až 48 hodin naložené v koření.
Každý kuchař, rodina má svůj mix koření. Poté se maso zabalí do suchých
banánových nebo palmových listů, dobře utěsní, vloží do pytlů a vhodí na žhavé
uhlíky do jámy, která se uzavře víkem a zakryje. Maso se pomalu peče minimálně
24 hodin, dokud není šťavnaté a měkké.
Příprava slavnostního pokrmu chce trpělivost a dovednost. Často spojuje rodiny i celé vesnice. Společně vykopou jámu, podílí se vytahování masa z ní, sdílí potěšení z luxusního jídla. Díky pomalému pečení koření pronikne až do kostí, tuk vytvoří na povrchu jemného masa křupavou kůrku.
Shuwa, podávaná na masivním talíři rýže, je určena ke sdílení, a to jak při výrobě, tak při požitku.
Muthbe
Muthbe není konkrétní jídlo, ale způsob vaření masa, při kterém se čisté a středně ploché kameny pokládají na velký hořák a zahřívají. Jakmile kameny dosáhnou optimální teploty, položí se na ně marinované maso. Díky kamínkům, které vytáhnou vlhkost z masa v místě kontaktu, je maso již po pár minutách dokonale propečené, zvenku křupavé a uvnitř šťavnaté.
V restauracích Madhabi na severním okraji Salalah můžete ochutnat takto připravené kostky velbloudího masa s velbloudím sádlem jako špíz, nebo kuře rozříznuté a vytvarované do placky či pochoutky z kozího masa.
Mishkak
Mishkak grilovaná jídla jsou základem ománských pikniků na plážích i na úbočích hor.
Kostky masa jehněčího, kozího, velbloudího nebo obvykle hovězího jsou okořeněné opojnou směsí kardamomu, černého pepře, soli, hřebíčku a skořice, proložené kouskem tuku a napíchnuté na špejli jako špíz.
Ma'ajeen
V regionu Salalah můžete na okraji silnice objevit proužky hovězího nebo velbloudího masa nasolené a zavěšené na tyčích k usušení.
Po stažení se smaží v kostkách tuku, aby maso bylo křupavé a mastné.
Shawarma
Shawarma je na rožni pečené kuře, nebo skopové, či velbloudí maso odřezané a podávané zabalené v chlebových plackách se saláty – podobné döner kebabu, nebo také podávané na talíři s hranolky, humusem a salátem.
Jednoduchá shwarma je levná, obvykle vyjde pod 1 OMR. Nevýhodou je, že bývá v nabídce jen ve večerních hodinách.
Kofta
Kofta je známý pokrm - šištičky z mletého hovězího nebo jehněčího (někdy i kuřecího) masa ochuceného kmínem a skořicí, napíchnutého na velké jehle a pečeného většinou na grilu.
Většina kebabů se podává s chlebem, humusem, salátem, ale i s biryani, či teplou zeleninovou přílohou např. z cuket.
Čerstvé mořské plody
Podél pobřeží Ománu se denně čerství loví tuňák a mnoho dalších ryb, krevety, krabi, v sezóně lovu humři a na jihu dokonce i ušeň. Nejlepší způsob, jak ochutnat místní ryby a mořské plody je navštívit rybí trh v Salalah (Central Market) nebo přístav v Mirbatu.
Nejčastěji zde nabízejí celé pečené ryby potřené olejem a kořením s nezbytným kopcem kořeněné rýže a salátem.
Za rozumnou cenu vám na počkání připraví i humra nebo chobotnici.
Fateira
Tradičnímu chlebu podobná fareira se vyrábí z mouky, soli a vody, i když některé recepty obsahují také malé množství oleje, aby se zlepšila pružnost těsta.
Malé kousky těsta se natáhnou na tenké pláty, které se poté složí do čtverce a pečou se na naolejovaném tálu z obou stran.
Fateira se podává horká, nakrájená na čtverečky, nejčastěji potřená bílým sýrem a pokapaná medem.
Chalva
Zatímco ve většině arabských zemí se jedná o sladkou sezamovou pastu, v Ománu jsou hlavní surovinou pro výrobu chalvy datle.
Ománská chalva je jemná, hodně sladká želatinová směs, která je ochucená šafránem, kardamomem, ghí, ořechy a růžovou vodou.
Vaření chalvy vyžaduje neustálé míchání několik hodin ve velkém měděném hrnci zvaném mirjnl. Prý vydrží 4 měsíce bez konzervačních prostředků.
V prodejnách typu "Omani sweet" ji najdete v různých velikostech balení, i v malých kelímcích obsahu hotelové marmelády.
Datle
Datle jsou další národním symbolem pohostinnosti Ománců.
V Ománu existují stovky odrůd datlí, pocházejících jak z Ománu, tak ze sousedních zemí, s jemnými odchylkami v chuti, velikosti a barvě.
Ovoce se konzumuje nejen čerstvé, těsně po sklizni, ale především se suší pro zbytek roku.
Na trhu je mnoho dalších produktů z datlí - datle plněné např. ořechy, obalované v různých čokoládových polevách i kokosu, sirupy, sušenky, bonbóny...
Datle jsou nezbytnou součástí ománského života a jsou vnímány jako božský dar. Jedí v lichém počtu tak, jak je jedl prorok Mohamed.
Listy datlové palmy jsou vetkány do rohoží, košů a střech domů.
Ománská kahwa
Servírování a pití kávy je další nedílnou součástí tradiční ománské pohostinnosti.
Tradiční aromatická a lehce nahořklá káva kahwa se evropské kávě příliš nepodobá.
Podává se v malých šálcích bez ouška, bez mléka a cukru, ale ochucená kořením obvykle kardamomem.
Je-li vám nabízena kahwa, považuje se za slušné dát si jeden šálek jako symbol přijetí nabízené pohostinnosti, i když ve skutečnosti si kávu nepřejete.
Čerstvé džusy
Téměř v každé restauraci mají v nabídce džusy (smoothie), vyrobené z čerstvého ovoce, jako je mango, banán, ananas a granátové jablko.
V porovnání s cenami v tuzemsku jsou velmi levné.